Groundwork

Clayton Vale: interpretation and waymarking

Clayton Vale Local Nature Reserve is an area of reclaimed “urban countryside” in North Manchester. The 57 hectare (140 acre) site consists of informal grasslands and wooded slopes, and is well used by the local community.

Clayton Vale is managed through the Medlock Valley Project by a partnership of stakeholders led by Groundwork. To celebrate the ongoing success of the project, Countryscape was contracted to design and install a series of interpretive displays and waymarking at Clayton Vale, to help facilitate use of the site by visitors. The displays were produced in close consultation with the Medlock Valley steering group and local residents. Waymarking consisted of fingerposts and seasoned oak waymarking posts, highlighting trails for walking, cycling and all-ability access.

This work involved producing a detailed map of the local area, as well as a visitor leaflet. The leaflet was designed in accordance with the Medlock Valley brand and printed on to Forest Stewardship Council (FSC)-certified recycled paper stock, using vegetable oil-based ink.

Further information about Clayton Vale is available on the Medlock Valley website.